dinsdag 17 november 2015

Een week uit het leven van...

Wat een week, wat een week!
Een schets van de andere kant van de metsavonturen:


Ik kreeg dinsdag van een mevrouw via Facebook een berichtje of ik niet nog wat bakstenen kan gebruiken. De formaten klopten, er waren er een 100-tal en aangezien alle beetjes helpen, spraken we af dat ik dinsdagavond al eens zou langsgaan. Dinsdag na het werk dus richting school om Henric en Edwar op te pikken, dan naar huis om de koffer zoveel mogelijk leeg te maken, naar de crèche om Aelis op te halen en dan naar de mevrouw in kwestie, met nog een tussenstop om ergens wat kleertjes voor de oudste zoon op te pikken. En gelukkig maar eigenlijk, want tegen dat we op het baksteenadresje kwam, had Henric de hele auto ondergekotst ("Mama, ik denk dat ik moet overge..." - en daar was de smurrie al). Ter plaatse dus 't ventje op de oprit van die mensen van zijn plakkerige kleertjes ontdaan, in de gekregen zak kleertjes een broek en een trui gezocht waar hij in kon en nog een extra trui om op te zitten (zetel was ook besmeurd) en wat bleek toen? Een hele pallet stenen om mee te nemen!!! Heel fijn, maar dat kon natuurlijk niet in één keer in de wagen. Henric met Edwar op de schoot dus naast me, Aelis achterin in haar autostoeltje, twee zetels plat en steentjes laden maar... En dan 20 minuten richting huis met een ondertussen krijsende baby achterin en twee opeengestapelde plakkerige jongetjes naast me.

Woensdag congé (Wapenstilstand) dus wekker op 6u en voor het ontbijt had ik al twee keer op en af gereden: 20 minuten heen - 20 minuten inladen - 20 minuten terug - 20 minuten uitladen - 20 minuten heen - 20 minuten inladen - 20 minuten terug - 20 minuten uitladen. En zo stonden er 210 gratis stenen (waarvoor dank) klaar om verwerkt te worden de rest van de dag/week!


En een nieuwbouw zowat op je eentje willen metsen, wil ook zeggen: zaterdag met een aparte wagen naar een familiefeest gaan om nog voor het dessert naar huis te kunnen gaan in plaats van te overnachten zodat je op zondagochtend bij het eerste licht alweer aan het metsen kan slaan tot het donker wordt - het werd een hele dag me schrap zetten tegen de wind. En op maandag was het niet veel beter... Aelisje was bij oma en opa dus ik kon doorwerken, maar ik was doodop en 'k heb me echt voortgesleept. Vanaf de middag miezerde het dan ook nog - metsen lukt dan nog wel, maar ik was tegen een uur of twee al doorweekt. Omdat ik wist dat ik niet weer in gang zou geraken als ik 's middags zou stoppen, heb ik zonder pauze doorgewerkt tot 's avonds, op adrenaline - doorweekt, verkleumd en uitgehongerd; om daarna nog anderhalf uur in de file te staan en dus al twee uur en een kwartier onderweg te zijn om Aelisje op te pikken, en nog eens een klein uurtje terug.

Maar elke minuut dat het licht is en niet te hard regent werken loont wel als je de vooruitgang bekijkt! En stiekem ben ik opgelucht dat het nu een paar dagen zal regenen en ik dus niet anders kan dan wat rusten. 't Was te veel, de voorbije week...

- de dakbalken (7 op 18cm om de 40cm kern tot kern) liggen erin/erop en zijn vastgezet
- achtermuur van de garage met deurgat voor de achterdeur staat op hoogte
- scheidingsmuur tussen de garage en de bureau staat bijna op hoogte
- achtermuur van de bureau staat halfweg
Zaterdag: dakbalken erin/erop

Zaterdag: dakbalken ingemetst


Zondag: Actieterrein wordt naar achteren gelegd: de bureau!

Maandag: ook de achterkant van de garage begint erop te lijken

Maandag: achtermuur van de garage naar de bureau

Maandag: zicht van de (toekomstige) achterdeur naar de garage

Maandag: zicht vanuit uitbreiding keuken naar bureau ("deur" links) en garage ("deur" rechts)

Maandag: De bureau, met zicht op de tuin (als de oude garage afgebroken zal zijn toch ;))




zondag 8 november 2015

Ligt die betonplaat nu nog steeds te drogen?

Neen, natuurlijk niet... Een week na 't storten van de beton stond de eerste rij (= ytongblokken) er. Drie dagen heb ik erover gedaan! De betonplaat lag niet vlak (zie vorige blog) dus elke steen moest in de hoogte op maat worden gezaagd zodat de bovenkant van de eerste rij pas zou liggen EN ook nog eens net boven vloerniveau zou zitten om de dpc in te kunnen steken (waterkering tegen 't opstijgend vocht). De buitenmuren die binnenmuur zullen worden zijn ook onderkapt en ook verticaal zit er een stuk dibafolie op de grens waar buitenmuur binnenmuur zal worden.

De eerste rij - garage

De eerste rij - achter de keuken
En daarna werden de snelbouwers aangevoerd...
Ik ben begonnen met de garage. Links komt er een dun muurtje van 9 - de kepers van het dak zouden langs die kant anders enkel in de gevelstenen van het huis zelf zitten en dat is wat weinig. Om die wat extra steun te geven, komt er dus een extra muurtje voor.
Rechts een tricky muur. De buitenmuur komt tegen de schuttingen van de buurman aan, waardoor het dus onmogelijk is om van binnen naar buiten te metsen zoals normaal. Ik moet daar dus eerst de buitenmuur zetten, dan de binnenmuur en hopen dat ik de isolatie er nadien nog tussenkrijg, liefst zo goed mogelijk aangesloten op de muur. Omdat ik geen spouwankers kan gebruiken die je er achteraf inboort en die dus de isolatieplaten tegen het binnenspouwblad kunnen duwen, heb ik bandijzers ingemetst in de buitenmuur en die telkens op de grens van de isolatieplaten in de tand doorgestoken. Het leek een goed plan, maar 't is toch een pak minder stevig dan met degelijke spouwankers! Als het waait, zie ik de muur toch wat bougeren... Ik zou alleen niet weten hoe ik 't anders moet doen en eens die muur ook verankerd zal zitten in voor- (ben ik aan bezig maar de stenen waren op - er komt ook ooit crepi op de gevel, dus 't buitenspouwblad worden voorlopig ook snelbouwers) en achtergevel en bovenaan verbonden met de binnenmuur net onder het dak, zal dat wel in orde komen hoop ik. Alleen hopen dat het niet stormt ondertussen. De rechterkant is 6 meter lang en staat nu 2,9 meter hoog. De twee kanten van de garage staan op hoogte dus eigenlijk kunnen de dakkepers erop want de gaten in de buitengevel om de kepers links in te stoppen die zijn er ook al (daar heeft Nick zich mee geamuseerd)!
Morgen dus kepers bestellen, en nieuwe stenen, en lateien... En zo is mijn "Ik-hoop-dat-de-betonplaat-ligt-voor-de-winter" toch al serieus achterhaald. Maar er zijn dan ook al zeker honderd uren werk in gekropen! Elk weekend van 's morgens tot 's avonds, elke woensdag tijdens het middagdutje een rijtje, 's avonds na het werk nog een paar stenen... Soms met tranen en gevloek, soms met veel plezier. Maar elke steen erop, is er eentje in de goeie richting!

En o ja, ik kreeg links en rechts al wat bouwoverschotjes. Vandaar dus de soms bemoste of andere soorten snelbouwers ertussen... 't Zal wel wat puzzelen worden eens ik op de hoogte kom om de lateien boven de deuren te doen passen, maar alle beetjes helpen he!

(Met dank aan Stefan voor de ijzeren latten en sergeanten en Eddy voor de betonmolen en de stelling!!!)


Eerste snelbouwers op het buitenspouwblad

Gekregen grooooote blokken op het binnenspouwblad

En dan de isolate ertussenprutsen en bandijzer erover

Hoger
Verticale sleuf waar nu een stuk dibafolie in zit om vochtdoorgang van wat buitenmuur blijft en wat binnenmuur wordt tegen te gaan



Ik kan er niet meer aan met mijn laddertje

Zicht op de garage vooraan

Werfinspectie

Hoog!


Nick maakt gaten voor de kepers

Zijmuren op hoogte en klaar om de kepers op te leggen. Vooraan begonnen met isoleren en buitenmuur (er komt ooit crepi tegen, vandaar dat 't ook snelbouwers zijn...)



dinsdag 13 oktober 2015

Modder, modderiger, modderigst! Maar ook: betonplaat: check!


12 dagen geleden was er nog een oprit. 10 dagen geleden begonnen we met uitbreken. Het eerste weekend ging vlot. Maar toen kwam... de regen. En prompt werd mijn zo al zware kleigrond een loodzware, zuigende brij. Dinsdag en woensdag was het echt vreselijk: tot aan mijn enkels zakte ik weg in de modder en mijn gebroken teen (en dus ook mijn pijngrens) kreeg het hard te verduren door de onvoorspelbare ondergrond. Ik schepte kleipap, maar bij elke schep bleef de helft gewoon aan schop of spade plakken en het werd glibberen en glijden om de kruiwagens op de container te krijgen.

Baggerwerken

Donderdag en vrijdag klaarde het wel weer op, maar het kwaad was geschiedt en het tweede graafweekend werd er dus ook eentje om snel weer te vergeten. Alhoewel... de buurman kwam met een kraantje de boomstronk weghalen en Koen had na vorig weekend blijkbaar nog niet genoeg van het graven en kwam ook nog een dagje meehelpen. Ik denk dat we hier nog nooit zoveel afgelachen hebben tijdens de werken, van miserie dan, en om de meest stomme dingen. Koen en ik baggerden kubieke meters kleidrab in de kruiwagens, Nick werkte ze de container op - een rotjob, maar hij was de enige die ze er aan het einde van de dag nog op kreeg. Chance dat hij nog zo'n jong veulen (dixit Koen) is :D.

De buurman schept de boomkluit uit de modder - had ik ook maar zo'n kraantje!!!!

Koen baggert

't ziet er bijna uit als een drassige hoek in de weide waar 20 koeien zich hebben staan verdringen om een teug uit de drinkbak


Zaterdagavond was het graafwerk van zowel plaat als funderingssleuven zo goed als gedaan, zondag kon dus een rustiger dagje worden. Na het leggen van de buizen en de helft van de plastiek was er zelfs nog tijd voor een rommelmarktje en daar vonden we veiligheidslaarzen voor Nick! Net op tijd, want maandag bestelde ik 11kub beton voor... dinsdag :D. Kwestie dat het werk nog zo snel gaat als je jezelf strakke deadlines oplegt. Op maandag ben ik thuis, dus tijdens Aelis' dutjes legde ik de rest van de plastiek en de wapennetten erin.

Plastiek en wapennetten

En zo was alles net op tijd klaar voor de het storten van de beton! Ik had Nick nog gezegd dat dat eigenlijk vanzelf ging, dat die beton eerder steentjessoep is en dat dat zichzelf wel uitvlakt. Enfin, zo ging het bij de verbouwing een paar jaar geleden toch. De pap die nu uit de mixer kwam was een PAK harder en 't was nog ferm afzien om 'm opengeduwd te krijgen, laat staan dat er dan een vlakke betonplaat van kwam. Afkammen dan maar! Voor alles een eerste keer. De eerlijkheid gebiedt mij ook te zeggen dat de betonplaat er op het einde beter uitziet dan waar ik begonnen ben. Een schoonheidswedstrijd zal ik er niet mee winnen, en ik denk ook niet dat ze volledig pas ligt, maar dat zijn problemen voor de metser. Haha, ik dus...

Klaar met de beton af te kammen


Betonplaat achter het huis

Betonplaat op de oprit (waar de garage moet komen)





zondag 4 oktober 2015

En we zijn weer vertrokken! Verbouwing deel 2: de bijbouw

De vergunning voor de aanbouw is een weekje binnen en het plan was om half oktober te beginnen graven aan de funderingen/betonplaat, maar... er was mooi weer voorspeld dit weekend, dus waarom wachten? Elke kruiwagen weegt nat dubbel zoveel en graven is nu eenmaal een vuil werkje dat alleen maar vuiler wordt als het regent.

Ik vond deze week nog mensen die de betonklinkers van de oprit graag een tweede leven schonken als terras, dus vrijdagvoormiddag werd de oprit al van zijn bovenste laagje ontdaan. Vrijdagnamiddag werd de container geleverd en vrijdagavond werd ook nog de drilboor om de betonplaat onder het terras kapot te breken aan huis geleverd (thx Eddy en Joyce). En zo was alles geregeld om er zaterdag meteen in te vliegen (na een ritje Adegem-Gent-Adegem om Aelis naar oma te brengen en de logopedie van Edwar dan ;)), met z'n vijven dan nog want Koen kwam een (serieus) handje toesteken en ook de zonen bleken al een pak straffer dan toen ik net aan de verbouwing begon. Henric reed de halve kruiwagens zelfs vlot binnen in de container! Tegen 's avonds was alles waar er beton onder stak (het hele terras achter de keuken dus) uitgebroken en uitgegraven en was de container al over de helft vol. In het hoekje tegen de garage bleek het "boompje" dat vorig jaar werd omgezaagd helaas wel een serieuze ondergrondse knoert te zijn, goed voor nog uuuuuuren graaf, kap- en trekplezier op zondag. Zondagochtend kwamen Kristof en Benoit ook helpen. Henric en Edwar verzorgden op zondag de kinderopvang; luiers verversen doen ze nog niet, maar 't is toch handig om al zo'n grote zonen te hebben. Net na de middag was de container vol en konden we dus niet meer verderdoen...

Qua uit te graven oppervlakte zitten we nu halfweg en de boom in het hoekje is zo goed als los, maar er nog niet uit. Zelf heb ik vooral weer veel last van de teen. Vorige maand liep ik een dubbele breuk op aan mijn grote teen. De voorbije week kon ik mijn teen weer plooien en deed hij geen pijn meer, maar na twee dagen graven staat hij toch weer dubbel zo dik en lukt het niet meer om hem te plooien, om van de pijn nog te zwijgen... Ik vrees dat ik op zijn minst toch weer één breuk zitten heb :(. Ik heb me nochtans (naar mijn gedacht) ingehouden, maar 't was toch te veel blijkbaar :(. Dat voorspelt niet veel goeds voor het komende graafweekend, maar het zal maar moeten!

En nu: prentjestijd! De zonen namen de foto's, dus ik heb toch wat moeten zoeken tussen alle foto's van knikkers, steentjes en wazige halve mensen :D.

Vrijdagmiddag: de betonklinkers van de oprit werden opgehaald

Sterke Henric!

Zonen aan het werk
Werkend manvolk



"'t Is hier zo gezellig op de container!"

:)
Ondergronds worteltje... Ferm aan mispakt!


The boss op zijne container

Het resultaat na het eerste graafweekend


En omdat Henric en Edwar het hilarisch vinden als ik het heb over hun foto's van werkende pompoenen, gravende knikkers, schietende bloemen en kruiwagenduwende steentjes, post ik er ook maar ;). Later als ze groot zijn en mama's blog nog eens lezen, zullen ze om zichzelf moeten lachen...








 

vrijdag 25 september 2015

It's a YES!

Vreugdedansje! Plan B werd vergund!

De officiële vergunning
Mijn eerdere aanvraag, waarbij het kot in de tuin aan de woning zou verbonden worden met een glazen gang, werd geweigerd om twee redenen: de bouwdiepte werd te groot en de woning zou qua grootteorde niet meer aansluiten bij de andere woningen in de verkaveling. Volgens de oorspronkelijke verkavelingsvoorschriften mocht de bouwdiepte de 12m niet overschrijden (en de huidige diepte is 11,5m). Veel ruimte voor uitbreiding was er dus niet meer, maar gelukkig wel nog een weg om onder die verkavelingsvoorschriften uit te komen! Verkavelingsvoorschriften kunnen bij oudere en kleinere verkavelingen immers nietig worden verklaard mits akkoord van alle kaveleigenaars. Nieuwe aanvragen worden dan bekeken volgens de inplantingsnormen die tegenwoordig worden gehanteerd door Ruimtelijke Ordening voor gelijkaardige stukken bouwgrond. Dieper dan 20 meter zou niet lukken, dus... zelfs met een verzaking aan de verkaveling moest ik met een nieuw plan komen want de aanbouw van het kot via de glazen gang zou tot 22m diep gaan. De achtergevel 2m terugtrekken zou de aangebouwde ruimte bijna halveren en een (dure) glazen gang bouwen naar een klein kamertje was ook maar onnozel. Ik moest dus loskomen van het idee van de glazen gang. Denk het kot weg, denk de garage weg, wat is er mogelijk? 

Bovendien wil ik alweer zonder (de bijkomende kosten van een) architect werken, wat meteen wat beperkingen meebracht. Een aanbouw zonder architect mag maximum 40m² zijn, geen structurele ingrepen in het bestaande volume aanbrengen en... moet minstens 3 meter van de perceelsgrens afblijven. Ai... Mijn oprit is 4m breed EN ik wil echt een garage (vooral voor de waarde van het huis, ik ben niet van plan de wagen ook echt binnen te zetten). De garage staat nu tegen de perceelsgrens aan en die losstaand renoveren is geen probleem, maar ze staat te diep om ze aan de woning te verbinden. En de hele garage opschuiven naar voren en ze verbinden aan de woning kan niet tegen de perceelsgrens aan. Regeltjes, regeltjes, regeltjes,... Je zou er toch zot van worden soms!

Nog een bezoekje aan Ruimtelijke Ordening dan maar... en ik had geluk! Mijn huis is het laatste in de verkaveling en ernaast ligt een oprit naar het veld achter mijn perceel. Mits toestemming van de eigenaar van die oprit en het veld zou ik gezien deze uitzonderlijke situatie wel tot aan de perceelsgrens mogen bouwen, en die toestemming kreeg ik!
Daarna was het vooral een kwestie van tekenen en rekenen om die maximale 40m² niet te overschrijden. En zo kwam ik tot dit plan:

Grondplan voor plan B

Het zwarte gedeelte is het bestaande volume, het rode gedeelte is de aanbouw. De garage schuift naar voren tot naast de woning. Ik krijg zo eerder een soort halfopen bebouwing, maar de oprit wordt nu eigenlijk toch niet gebruikt. De achtergevel van de keuken gaat eruit en daar komt een stukje keuken bij. Zo kan Aelis ook mee aan tafel als ze wat groter is, maar vooral: zo kan er een deur naar de garage. Achter de garage komt er nog een klein bureautje. De achterdeur van de keuken nu kan ik recupereren in de garage - hetzelfde voor het raam van de keuken nu, dat aan de zijkant van de aanbouw aan de keuken geplaatst kan worden. 
Het ware natuurlijk mooier geweest als de achtergevel over de volledige breedte van de aanbouw op eenzelfde diepte kon staan, maar dan kom ik dus boven die 40m² uit - helaas, maar het zij zo. Dat het huis er helemaal anders zou uitgezien hebben moest ik mijn zin kunnen doen in plaats van het ene compromis aan het andere te rijgen, daar heb ik me ondertussen al bij neergelegd. Aan de functionele eisen zal wel voldaan zijn: een bureau en bergruimte!

In voor- en achteraanzicht ziet het er dan zo uit:

Vooraanzicht: rechts de garage - omdat de garage niet als autostaanplaats gebruikt zal worden, maar als berging (geen zolder, geen kelder, geen berging, en dat met 3 kinderen in huis...), denk ik eraan om eerder een dubbele deur te zetten dan een garagepoort.

Achteraanzicht: niet zo mooi, maar helaas de enige mogelijkheid als ik zonder architect wil bijbouwen

Voila, en nu moet ik het alleen nog doen...
*ahum*
*verslikt zich*

Ik heb schrik... Een nieuwbouwvolume zetten is toch nog iets anders dan wat ik totnogtoe gedaan heb. Er is gewoon helemaal niets om van te beginnen, het gaat pijn doen om die afgewerkte achtergevel af te breken, de vloer moet perfect doorlopen, er zitten nog een hoop afvoerputjes onder waarvan ik niet goed weet waar ik ze heen moet leiden, ik heb schrik dat de aanhechting van het dak niet zal lukken en er water zal binnenkomen, ik weet niet goed hoe ik de dakstructuur moet laten steunen en ik weet ook helemaal niet wanneer ik het allemaal nog moet doen nu er een derde -en dit keer fulltime- kindje in de werf rondloopt. Wat als ik het niet kan? Geld om de boel te laten afwerken door een aannemer is er niet, terwijl ik dan wel al die achtergevel kapotgemaakt zal hebben :(... Help?!
Maar... misschien was ik bij de verbouwing zelf ook wel zo bang en weet ik dat nu niet meer... Helaas weet ik wel nog hoe intensief het was en zal worden... En misschien is het ook wel dat waar ik schrik voor heb...

Maar hé. Ik heb de vergunning.
Vreugde vanavond!
Stap per stap...