zaterdag 20 april 2013

Oplappen van de buitengevel

Mooi weer vandaag! Ideaal om wat aan mijn buitengevel te werken. Omdat alle bestaande ramen van beneden werden verplaatst/vergroot/verkleind, zijn er heel wat "gaten" in de buitengevel gekomen - het binnenspouwblad had ik meteen dichtgemetst zodat er binnen kon worden verdergewerkt, maar het dichten van de buitengevel kan natuurlijk niet achterwege gelaten worden. Omdat ik heel graag het grootste deel van het huis zou kaleien (budgetvriendelijker dan crepi want zelf aan te brengen) en je met een kaleiverf nog de structuur van de bakstenen ziet, moet ik evenwel proberen om zoveel mogelijk te zorgen dat oude raamopeningen niet zichtbaar meer zullen zijn eens de gevel echt volledig afgewerkt wordt - daar waar de gevel in een ander materiaal zal worden, kan ik dan wel met gewone snelbouwers de gaten dichten.

De omhooggebrachte ramen op de voorgevel werden al met recuperatiebakstenen uitgewerkt - ik had ondertussen van het afbreken van het schouwtje op het kot en het vergroten van het raam in de vierde slaapkamer boven alweer een stapeltje bakstenen staan, dus ik kon eraan beginnen. Maar eerst een prutswerkje: de halve steentjes uit de openingen halen zodat ik in verband zou kunnen doormetsen. De kwaliteit van de buitengevelstenen is niet optimaal - veel stenen zitten al gebarsten in de muur, dus het is onvermijdelijk dat er hier en daar ook een "tandje" mist, maar 't is toch vrij goed gelukt. En daarna was het metsen - de drie openingen in de zijgevel waar nu de voordeur zit, zijn in elk geval toe.

Uit de zijkanten van de oude raamopeningen moesten eerst de halve baksteentjes worden weggehaald om in verband te kunnen verdermetsen

Mortel aan 't maken :)


En de zijgevel is bijgewerkt - er zit nog een derde raampje verderop maar doordat de oprit volstaat, kon het er niet meer bij op de foto

Alweer een werkje geschrapt van mijn (nog veel te lange) to do lijst.

Een witte bovenverdieping

Zowat een maand eerder dan "voorzien" is mijn bovenverdieping al geplakt! (lang leve mensen die hun werf niet op tijd klaarkrijgen, al moet ik zeggen dat ik veel geluk gehad heb dat de spreekwoordelijke kaboutertjes een menselijke afgezant gezonden hadden of het was hier ook van dat geweest want toen ik vorige week vrijdag hoorde dat er deze week geplakt zou kunnen worden, waren de dampschermen nog niet dichtgetapet, hingen de elektriciteitsdraden nog half los, staken er nog overal haken uit de muren, waren de openingen van de oude rolluiken nog niet uitgewerkt/geïsoleerd, was de dakisolatie en bijhorend dampscherm in één van de slaapkamers nog maar half afgewerkt omdat ik wachtte tot het dak zou worden hersteld, lag de hele bovenverdieping vol steenpuin en afval,... - suuuupermerci voor de hulp dus!).

Maandag werden de platen tegen het plafondgeschoten (net zoals beneden wou ik bepleisterde plafonds - ik denk dat het ondertussen wel al duidelijk is dat ik absoluut geen gyprocfan ben ;)), woensdag begonnen de pleisterwerken - en van mijn benedenverdieping wist ik al dat het moment dat die muren volledig wit zijn, het grootste kantelmoment in een verbouwing is. Van vuile stoffige ruwbouw naar een (toch al een pak) proper(der) huis op een paar dagen. De slaapkamers zien er nu spiksplinternieuw uit! En laat ik dan ook nog twee fijne vakmannen vasthebben die tegen dat madam hier vrijdagavond thuiskwam zelfs de hal beneden hadden gedweild en de oprit hadden propergespoten! Super! (Merci Bjorn en Dieter :-) - Bjorn Muylle Plak & Cementwerken BVBA - Harelbeke). Maandag wordt ook nog mijn haard uitgepleisterd. Tijd voor wat foto's lijkt me!

hal (linkse deur wordt edwars kamer, middenste henrics kamer, rechtse mijn kamer)

Edwars kamer - met"speciaal"plafond

Alle kamers hebben een schuin aflopend plafond (ene kant van de kamer is dus hoger dan de andere), maar in Edwars kamer zit een knik waar de afwatering van het dak gebeurt - vroeger was dit "rond" uitgeplakt zodat het leek alsof in die kamer de plafond doorzakte. De hele plafond naar beneden halen was een optie maar ik vond de plafondhoogte dan wel laag worden, dus heb ik ervoor gekozen om de knik gewoon zo recht uit te werken en te laten uitplakken

Henrics kamer

Mijn kamer

Vierde slaapkamer

De hal vanuit Henrics kamer

Je zou voor minder zin krijgen om aan de afwerking te beginnen he? Het eerste wat nu moet gebeuren is de vloer. Ik was van plan om een houten plankenvloer te leggen, maar bovenop de chape ligt er in twee slaapkamers en de hal een oude balatum die -als het al proper lukt om hem eraf te trekken- een soort bruine harige op-kokosmat-lijkende- onderlaag achterlaat. Een vloer verlijmen (en dus een plankenvloer leggen) valt dan af want ik ben niet van plan om de chape uit te breken en een nieuwe te laten leggen of om er een egalisatielaag bovenop te gaan leggen. Oplossing is voor een zwevende vloer te kiezen, en dan kom je uit bij samengestelde parket, laminaat of kurk. Alle respect voor kurk, maar ik vind het op één of andere manier vrij stom om kurk met een houtmotief of een tegelmotief te gaan leggen - ook al besef ik ten volle de voordelen van het materiaal hoor! Als ik voor een materiaal kies, zou ik niet gaan proberen om het er dan niet als dat materiaal te laten uitzien en laat mij natuurkurk nu niet mooi vinden... Geen kurk dus. Van laminaat ben ik al evenmin een fan, maar mijn bovenverdieping in parket leggen is qua budget dan weer niet inpasbaar. Moeilijk, maar na heel wat getwijfel zal het dan toch met enige spijt laminaat worden. Maar dan eentje die niet glad is en waar je niet van een halve dag ver van ziet dat het maar een print is. Het zal wellicht deze worden:

En terwijl ik toch bezig was met kiezen... Er staat al heel lang een issue te wachten die ik maar niet opgelost kreeg: het badkamermeubel... Je wil niet weten hoeveel sanitairwinkels ik al "afgedweild" heb, maar echt mijn goesting vond ik er nooit in. Nochtans leek het mij niet zo moeilijk: een kolomkast die even diep is als de lavabokastjes zelf (niet te vinden blijkbaar), twee onderkastjes met deurtjes (amper te vinden tegenwoordig) en over de onderkastjes een lang werkblad dat dan nog eens een 60cm verder doorloopt en in een hoek naar de grond gaat, zodat eronder nog een wasmand kan staan en ik erop nog een kindje kan zetten. Maatwerk leek de enige mogelijkheid, maar goedkoop is dat niet natuurlijk. Ik stond vrijdag op het punt om dan toch maar voor een Ikea-oplossing te gaan als het dan toch mijn goesting niet kon worden, maar op één of andere manier kreeg ik de inval om nog één winkel te proberen waarvan ik weet dat ze nogal flexibel zijn in kastopbouwen etc.: Kvik. En jawel, mijn idee is perfect mogelijk met hun gamma (voordeel is dat ze ook keukens hebben dus de kolomkast die even diep moet zijn als de lavabokastjes kan een basiselement uit hun keukengamma zijn en ook met werkbladen op maat maken hebben ze geen probleem! Mijn dure smaak kwam evenwel terug bovendrijven (wat een hardnekkige ziekte is dat!) want ik zie zoooo graag een massief notenhouten blad. De hoekverbinding (dus gewoon het maken van de hoek tussen horizontaal werkblad en de vertikale steun terug op de grond - zonder de houten panelen zelf dus) alleen al kost 350 euro... Damn :(. Maar dan nog is het hele spel goedkoper dan het op maat te laten maken... maar een Ikeaprijs is het niet natuurlijk... Twijfel twijfel... Nu werd ik vanmorgen wakker met het idee om mijn ontwerp eens om te draaien: de "open" onderkant in de hoek naar de muur bespaart bijvoorbeeld al de dure brugverbinding :D. Een kolomkast middenin de muur zal dan weer vreselijk de ruimte breken, maar er zit al een nieuw ontwerp in mijn hoofd - maandag dus nog eens een offerte laten maken en als dat meevalt heb ik dus toch mijn eigen ontworpen niet-uit-het-standaardgamma badkamermeubel, nèh!

woensdag 3 april 2013

Binnendeuren! Privacy!

Na maaaaanden is het weer mogelijk om rustig naar het toilet te gaan achter gesloten deur :D. Een verademing, want het lakentje dat tot nu dienst deed als badkamerdeur hield mijn twee kabouters niet echt tegen om te pas en te onpas de badkamer binnen te stormen.
Ook aan het gastentoilet en de twee bergingetjes zit nu een deur - het voelt alweer een pak meer aan als een huis. Fijn! Echt fijn! Doodcontent ben ik ermee. (deuren komen van bij Cloetens - Blankenberge; de klinken (9 stuks - meteen ook genoeg voor boven) vond ik op 2dehands.be :D). En heeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeel erg bedankt aan Fré om ze te komen zetten!


Twee deuren in de hal: linkse is de technische ruimte, rechtse is de badkamer
En met het zonnige weer, kreeg ik ook zin om buiten de handen uit de mouwen te steken. Henric en Edwar mochten vandaag naar een verjaardagsfeestje en dus had ik welgeteld 2 uur... Net genoeg voor het afbreken van de "bak" tussen keuken en kot waardoor oude chauffagebuizen zorgde voor de verbinding tussen huis en oude ketel (die stond in het kot). Een ellendig ding dat mij al jaren irriteerde, maar dat noodgedwongen wel moest blijven hangen. Het eerste jaar dat we in dit huis woonden (en dat is ondertussen al 7 jaar geleden), was de opleg van 't gas (dus bovenop de maandelijkse facturen die toen al niet mis waren) meer dan 3000 euro. Bleek dat de vorige eigenaars die chauffagebuizen van ketel naar woning vier meter door een niet-geïsoleerde houten bak hadden gestuurd. We hebben er toen een nieuw gevaarte rondgetimmerd, volgespoten met PU, maar echt mooi was dat ding niet natuurlijk... Nu ik een nieuw centraal verwarmingssysteem heb, zijn die buizen uiteraard overbodig en brak ik dat ding maar wat graag af!

Bak al half afgebroken - vol met PU!
Hoogtewerker ;)

WEG WEG WEG!!! :D